11 Eylül 2015 Cuma

Site Güvenliği


Türkiye'de gün içerisinde tehlike ve şiddetle karşı karşıya kalma ihtimalimiz her geçen yıl artmaktadır. Artan bu tehditlere karşı önlemler alınması ve caydırıcı cezai yaptırımların yapılması gerekir. Yaşadığımız yerin güvenliğini arttırıcı önlemler alınmalı; güvenlik kamerası, alarm ve giriş-çıkışları kontrol eden sistemler takılmalıdır. Site içerisinde yaşayanların diğer yerlerde yaşayanlara göre ise daha güvenli yerde yaşadığı tespit edilmiştir.

Yaşadığımız alanı, iş yerimizi, okul, üniversite vb eğitim-öğretim yerlerimizin güvenliğini arttırmak için teknolojik sistemlerden yardım alınmaktadır. Bu sistemlerden karşımıza en çok çıkanı ise TURNİKE lerdir. Kapı giriş-çıkış sistemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:


  • Kart ile,
  • Retina algılayıcı,
  • Parmak izi okuyucu,
  • Avuç içi okuyucu, 
  • Şifre ile,
  • Ses taramalı,
  • Uzaktan kumandalı sistemler, 
  • Çipli anahtarlar ile giriş-çıkış sistemlerine daha birçok örnek verebiliriz.

Teknolojinin ilerlemesiyle yukarıda gördüğünüz sistemlerde değişime uğramaktadır. Peki bu değişimlerle birlikte güvenlik cihazlarının güvenliği ne boyutta gelişmektedir? İleride neler olur bilemeyiz ancak günümüzdeki bazı sistemleri atlatma ve güvenlik açıklıkları hakkında bilgileri sıralayacağım.

1.) Kimlik bilgileri girilerek geçiş yapılabilen sistemler(Örn. TC Kimlik Nosunun son 6 rakamı, sicil no, öğrenci numarasının ilk 5 hanesi vs.)

2.) Bu daha çok filmlerde karşımıza çıkar ama söylemeden de olmaz, retina algılayıcılı sistemleri atlatmak için geçiş yetkisine sahip birinin retinasını ele geçirerek sisteme giriş yapılabilinir.

3.) Ses taramalı sistemleri ise güvenlik sistemlerini atlatmanın en kolay yolu diyebiliriz. Ses tanıma sistemi, geçiş/erişim hakkına sahip bir kişinin ses kaydı kullanılarak kolayca aldatılabilir.


4.)Uzaktan kumandalı bazı sistemlerin yöntemi uygun android programı yükleyerek hedef hakkında kontrolü ele geçirmeye çalışır.

5.) Kişilerin kartını unutması, kaybetme veya çaldırma olasılıkları güvenlik zafiyeti doğurur.

6.) Sosyal medya üzerinden bilgileri açık şekilde paylaşması. ( Doğum tarihi, öğrenci kimliğinin fotoğrafı, aile bilgileri, yeni aldığı evin heyecanıyla adresini söylemesi vs.)

Saygılarımla