4 Ağustos 2015 Salı

Uzaktan Kumanda vs Nesnelerin İnterneti


Elektronik Cihazların Uzaktan Kontrolü
 



Ülkemizde teknolojinin yeni yeni geliştiği ancak günümüzdeki kadar ilerlemediği, televizyon ve radyo benzeri cihazların kontrolü için uzaktan kumandaların varlığına sahip olamadığımız zamanları gözünüzün önünde canlandırın.
Çoğumuzun çocuk yaşta olduğu zamanlarda babalarımız veya büyüklerimiz televizyonun sesini kısmak, radyodan frekans değiştirmek, sesi arttırıp azaltmak gibi görevleri bizlere verirdi. Kimi zaman uzandığımız yerden kalkıp kanalı değiştirmeye üşenirdik, kimi zaman da “büyüklerimiz söylemiş başım üstüne” deyip sesi kısardık.

Kim Bulmuş Bu Uzaktan Kumandayı?

Dünya da uzaktan kumandanın ilk örneklerinden birini 1898 yılında Nikola Tesla “Hareket Eden Araç Veya Araçların Mekanizmalarının Kontrolü İçin Cihaz Tekniği” ismi ile geliştirmiştir.

1903 yılında ise Leonardo Torres Quevedo, Telekino adlı elektromanyetik dalgalarla iletilen komutları yerine getiren robot tasarımını Paris Bilim Akademisinde tanıtmış ve birçok ülkede patentini almıştır.

    İlk televizyon uzaktan kumandası ise 1950lerde Zenith Radyo Şirketi tarafından geliştirilmiştir. Bu uzaktan kumanda televizyona bir kablo ile bağlanmıştı. Kablosuz uzaktan bir kumanda geliştirmek için 1955 yılında çalışma yapılmış ve Flashmatic kumanda icat edilmiştir. [1]












Uzaktan Kontrol Teknolojisi Şuan Ne Durumda?

Artık çağımızda çoğu elektronik cihazlar uzaktan kumanda yöntemiyle kontrol edilmektedir. Eskiye göre daha düzgün ve kolay kontrol mekanizmaları geliştirilmiş, minimum sapma değerleri elde edilmeye çalışılmaktadır.

Uzaktan kontrol mekanizmalarına örnek en popüler teknolojik gelişme olan Nesnelerin İnterneti(Internet of Things)dir. IoT; günlük hayatımızda kullandığımız her şeyi uzaktan kontrol edebilmemize yarar. Akıllı ev projelerindeki beyaz eşyalar(buzdolabı, çamaşır makinesi), aydınlatmalar, güvenlik sistemleri, araçlarımız vb. birçok örnek verebiliriz. Bu cihazların birbirleriyle iletişim içerisinde olması yazılımlar ve birbirlerini destekleyecek işletim sistemlerine sahip donanımlarla sağlanmaktadır. [2]
IoT cihazları yaygınlaştıkça kontrolleri içinde bilgisayar ve akıllı telefonlar üzerinde uygulamalar geliştirilmekte ve her cihazı kontrol etmemizi sağlayacak çalışmalar yapılmaktadır.

Nesnelerin İnterneti Güvenilir Mi?

"Nesnelerin İnterneti" avantajlarının yanı sıra güvenlik boyutu düşünüldüğünde her yerde akıllı cihazların birbirine bağlı olması siber saldırılara açık kapı bırakmaktadır.   
 Kişisel bilgilerin bulunduğu teknolojik cihazların güvenlik risklerine karşı alınacak önlemler son derece önem arz eden konudur. Geçen yıl birçok ünlünün özel fotoğrafları güvenlik açıkları nedeniyle cep telefonlarından gizlice internete sızdırılmıştı.

        Kişisel sağlık bilgileri, ziyaret edilen yerler, bulunulan lokasyon bilgisi, kaç adım atıldığı, e-posta'lar, fotoğraflar, kişisel ya da şirket verileri kısacası giyilebilir akıllı cihazınızda bulunan her şeye gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde siber suçlular tarafından erişilebilir. Bu cihazların bankacılık, akıllı ödeme sistemleri ile birlikte senkronize çalıştığı düşünüldüğünde işin ekonomik boyutu da siber suçluların bu teknolojilere olan ilgisini artıracaktır. [3]

        Kesin olarak söyleyebileceğimiz internetin olduğu hiçbir yer güvenli değildir. Siz her ne kadar önlem alsanız da gerek mevcut zafiyetlerle gerekse de yeni bulunabilecek güvenlik açıklıklarıyla sistemleriniz saldırıya maruz kalabilir.

Saygılarımla



[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Uzaktan_kumanda

[2] http://www.tamindir.com/tum-cihazlar-googlein-nesnelerin-interneti-iot-isletim-sistemi-ile-calisacak_h-10527/

[3] http://www.chip.com.tr/