31 Temmuz 2015 Cuma

Siber Güvenlik Yaklaşımlarımız

       
         Ülkemizde Siber Güvenlik Algısı Ne Durumda?

          Siber güvenlik denildiğinde konuyla pek ilgisi olmayan birinin aklına iki şey gelir. Birincisi sosyal medya  hesaplarının şifreleri (facebook,twitter,instegram vs) nasıl hacklenir, ikincisi ise korku ve endişedir. Çünkü teknolojiyi özellikle bilgisayarı çok sık kullanan birisi bilgisayarına, maillerine, sosyal medya hesaplarına sızıldığı/sızılacağı endişesi duyar. Hemen gidip kendisine o basit brute force ataklarına karşılık daha karmaşık bir şifre belirler. Webcaminin önüne bant çeker, oturum şifresi koyar daha da abartırsa fiziksel sızma korkusu ile evinin kapı kilidini bile değiştirebilir. Tabi bu örnekler gün geçtikte değişmekte ülke olarak yaşadığımız olaylar sonucu siber güvenlik alanına yönelik çalışmalar artmıştır. 


         Siber Olaylarda Ne Durumdayız?

         Son dönemde hem dünya genelindeki birçok ülkenin hemde ülkemizin kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik siber saldırılar olmuştur. Bu saldırılar sonucu hackerlar çok gizli belgeleri, kişilerin bilgileri ve şifrelerini ele geçirdiği gibi maddi zararlar da verdi. 
Devletimiz ise bu konuda ülkemizin siber güvenliğine karşı siber ortamda ortaya çıkan tehditlerin belirlenmesi, muhtemel saldırı ve olayların etkilerini azaltılması veya ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin geliştirilmesi ve belirlenen aktörlerle paylaşılması için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmak üzere Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM, TR-CERT) kurdu.. [1]

     USOM, ulusal ve uluslararası seviyede siber ortamda ortaya çıkan tehditler ile ilgili kendisine ulaştırılan ihbarları da değerlendirerek, söz konusu tehditlerin tespit ve bertaraf edilmesi için Kamu Kurumları ve özel kişiler ile koordinasyonunu sağlamaktadır. Bu itibarla gelen ihbar ilk aşamadan başlanarak, çözüm sürecine kadar takip edilerek değerlendirilmektedir.[1]

     Sadece devletimiz mi siber güvenlik konusunda çalışmalar yapmaktadır? Hayır tabi ki gerek sektörde gerekse  de akademik alanlarda çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmaların yanı sıra insanları bilinçlendirmek, siber güvenlik alanında kendini geliştirmek isteyenleri teşvik ve eğitimler düzenlemek vb gibi konularda etkinlikler düzenlenmektedir. Bildiğim kadarıyla ülkemizde düzenli bir şekilde organize edilen bu etkinliklerin sayısı çok az. Sebeplerini araştırmak adına aklıma takılan soruları sizlerle paylaşıyorum.
  •        Her sene-ay-hafta düzenli olarak gerçekleşen etkinlik, konferans, söyleşi vs. oluyor mu?
  •        Yapılıyor ise ne sıklıkta yapılıyor bu etkinlikler?
  •        Yeterli-tatmin edici katılım oluyor mu? 
  •        Etkinliğe konuşmacı olarak davet edilen misafirlerin niteliği ne alemde? (bir kaç site hackledim - geçmişte yaptık işte bir şeyler abi - İstesem yaparım uğraşmak zor geliyor - iyi niyetli hackerım ben açığı bulur haber veririm - iyi niyetli profesyonel çalışan sızma testi uzmanıyım ....)
  •        Etkinlikler faydalı oluyor mu ve öğrenilenler etkinlik sonrası unutulup kenarda mı duruyor? 
         Hem bu soruların cevapları hakkında yazmak hem de yılın geri kalan kısmında bildiğiniz gerçekleşmesi planlanan etkinlikleri paylaşmak isterseniz siberhat@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.  Teşekkürler.

          Saygılarımla

         



[1] www.usom.gov.tr